top of page

Naděje a duch beznaděje


Sk 27:22 ale teď vás vyzývám, abyste neztráceli naději (abyste byli dobré mysli)

Naděje je víra v to, že Bůh je dobrý a očekávání v to, že je ochotný svoji dobrotu prokázat i mně.

Naděje v Hospodina Job 6:8 - kéž přijde, oč žádám a kéž Bůh dá, v co naději skládám Žm 27:14 - naději slož v Hospodina, buď rozhodný, buď udatného srdce, naději slož v Hospodina Naše naděje není cokoliv, co si vymyslím nebo očekávám, že to je pro mě nejlepší. Naše naděje musí být v souladu s Boží vůlí: Řím 5:5 A naděje neklame, neboť Boží láska je vylita do našich srdcí skrze Ducha svatého, který nám byl dán. Žm 71:5 ty jsi přece má naděje, Panovníku Hospodine, v tebe už od mládí doufám Žm 104:27 - vše s nadějí vzhlíží k tobě, že jim dáš v pravý čas pokrm Žm 119:166 - a nadějí vyhlížím tvoji spásu, Hospodine Jer 14:22 - skládám naději v tebe, neboť ty konáš všechny tyto věci (dává déšť...) Jer 29:11 - neboť to, co s vámi zamýšlím (úmysly, myšlenky, plány), znám jen já sám, je výrok Hospodinův, jsou to myšlenky o pokoji (aby se vám dařilo), nikoli o zlu, chci vám dát naději do budoucnosti (abych vám dal budoucnost a naději) Žd 10:23 - držme se neotřesitelné naděje (neochvějně držme své vyznání naděje), kterou vyznáváme, protože ten, kdo nám dal zaslíbení, je věrný. 1.Petr 1:21 - skrze Ježíše se vaše víra i naděje upíná k Bohu (nadějí v Bohu)

Kde vzít naději? 2.Tes 2:16 - sám pak náš Pán Ježíš Kristus a Bůh náš Otec, který si nás zamiloval a ze své milosti nám dal věčné potěšení a dobrou naději Ř 15:4 - všecko, co je tam psáno, bylo napsáno k našemu poučení, abychom z trpělivosti a z povzbuzení, které nám dává Písmo, čerpali naději (abychom skrze trpělivost, vytrvalost a povzbuzení, napomenutí, útěchu z Písem měli naději) Ř 15:13 – Bůh naděje nechť vás naplní veškerou radostí a pokojem ve víře, aby se rozhojnila vaše naděje (abyste se rozhojňovali v naději) mocí Ducha svatého Ef 1:12 - my, kteří jsme na Krista upnuli svou naději (kteří jsem již předtím doufali v Krista) Ř 8:24 - jsme spaseni v naději, naděje však, kterou je vidět, není už naděje, kdo něco vidí, proč by v to ještě doufal? (naděje nám byla dána při spasení) Gal 5:5 - z moci Ducha (v Duchu) a ve víře očekáváme spravedlnost, která je naší nadějí (na základě víry očekáváme naději spravedlnosti) Kol 1:5 - pro naději zakotvenou (která je pro vás uložena) v nebesích... víte o ní, protože i k vám přišlo slovo pravdy, evangelium (o ní jste slyšeli již dříve ve slovu pravdy) Kol 1:27 - bohatá sláva jeho tajemství mezi pohany: je to Kristus mezi vámi, v něm máte naději na Boží slávu (Kristus ve vás, naděje slávy) 1.Petr 1:3 - veleben buď Bůh a Otec Pána našeho Ježíše Krista, neboť nám ze svého velikého milosrdenství dal vzkříšením Ježíše Krista nově se narodit k živé naději (který nás podle svého velikého milosrdenství znovu zplodil k živé naději vzkříšením Ježíše Krista z mrtvých) 1.Petr 1:13 - odhodlaně se tedy připravte ve (přepásejte bedra) své mysli (v mysli!!!), buďte střízliví a celou svou naději upněte k milosti (dokonale upněte svou naději k milosti), která k vám přichází (je přinášená) ve zjevení Ježíše Krista. Žm 119:49 – pamatuj na slovo dané svému služebníku, jímž jsi ve mně očekávání (naději) vzbudil Žm 62:6 - jen zmlkni (ztiš) před Bohem, duše má, vždyť on mi naději vlévá (od něj je má naděje)

Duch beznaděje přichází v těžkém období, kdy je pro nás těžké věřit v dobrotu Boží. Hodně veršů o naději je v knize Job. Sk 27:20 - po mnoho dní se neukázalo ani slunce ani hvězdy. Prudká bouře nepřestávala a již jsme ztráceli všechnu naději, že se zachráníme 2.Kor 1:8 - Chtěli bychom, bratří, abyste věděli o soužení, které nás potkalo v Asii. Dolehlo na nás nadmíru těžce, nad naši sílu, až jsme se dokonce vzdali naděje (zoufali jsem si a pochybovali o svém životě), že to přežijeme. Lk 21:26 – lidé budou zmírat strachem (vypouštět duši) a očekáváním toho, co přichází na celý svět. Neboť mocnosti pekelné se zachvějí. Beznaděj je lež. Job 14:7 - stromu zbývá aspoň naděje (vždyť pro strom je naděje), že i když podťat, začne rašit znovu a že jeho výhonky růst nepřestanou Žm 9:19 - naděje ponížených nikdy neztroskotá (naděje pokorných nezahyne nastálo) Př 23:18+24:14 - však to budoucnost ukáže (neboť máš budoucnost), tvá naděje nebude zmařena + budeš mít budoucnost a tvá naděje nebude zmařena (když najdeš moudrost pro svou duši) Ez 37:11 kapitola o suchých kostech - hle, říkají: Naše kosti uschly, zanikla naše naděje, jsme ztraceni Ef 2:12 - byli jste bez Krista, odloučeni od společenství Izraele, bez účasti na smlouvách Božího zaslíbení, bez naděje a bez Boha na světě (bez Krista není naděje) 1.Tes 4:13 - abyste se nermoutili jako ti, kteří nemají naději Žd 6:18 - nalezli jsme útočiště v naději nám dané (jsme se utekli k pevnému uchopení předkládané naděje) Žm 42:6 – proč se tak trpce rmoutíš, má duše, proč ve mně úzkostně sténáš? Na Boha čekej, opět mu budu vzdávat chválu, jen jemu, své spáse (za spásu jeho přítomnosti). Lze zvítězit nad duchem beznaděje: Duch beznaděje útočí na tvoji víru, že je Bůh dobrý a že ti chce prokázat dobro a žehnat ti. Iz 61:3 - ...závoj chvály místo ducha beznaděje (malomyslnosti!!!)... Žm 52:11 - navěky ti budu vzdávat chválu, neboť jsi to způsobil ty. Naději jsem složil ve tvé jméno (navěky budu vzhlížet, ke tvému jménu, očekávat), je tak dobré ke tvým věrným. Ř 4:18 - on uvěřil a měl naději, kde už naděje nebylo (on proti naději na základě naděje uvěřil) Ez 37 – údolí suchých kostí 1.Kor 13:7 - ať se děje cokoliv, láska vydrží, láska věří, láska má naději (ve vše doufá), láska vytrvá Př 11:23 - touhou spravedlivých je jen dobro, kdežto nadějí svévolníků je prosadit se zuřivostí Beznaděj, jako reakce na zlé okolnosti, je lež, protože utrpení (zlé okolnosti) by naopak mělo přinést naději: Řím 5:3-4 A nejen to: chlubíme se i utrpením, vždyť víme, že z utrpení roste vytrvalost, z vytrvalosti osvědčenost a z osvědčenosti naděje.

Naděje - stav bez zahanbení Pokud máme v těžkých časech naději a očekáváme na Boha, tak nemá místo zahanbení, žádný stud. Žm 25:3 - ano, nebude zahanben (nemusí se stydět), kdo skládá naději v tebe (kdo na tebe očekávají), zahanbeni budou věrolomní, vyjdou s prázdnou Žm 119:116 - podpírej mě, jak jsi řekl, a budu žít, v mých nadějích mě nezahanbuj Iz 49:23 - i poznáš, že já jsem Hospodin, že se nezklamou ti (nebudou zahanbeni), kdo skládají svou naději ve mne (na mne očekávají) Jer 17:13 - naděje Izraele, Hospodine, všichni, kdo tě opouštějí, propadnou hanbě (se budou stydět) Fil 1:20 – toužebně očekávám a doufám (podle mého toužebného očekávání a naděje), že v ničem nebudu zahanben, ale veřejně a směle (se vší otevřeností) jako vždycky i nyní na mně bude oslaven Kristus, ať životem, ať smrtí

Naděje = očekávání na Boha = hledání Boha Očekávání na Boha není nějaké sedění a čekání, až k nám Bůh promluví. Není to čas, kdy sedíme a nic neděláme, nic neříkáme, prostě jenom čekáme... Očekávání na Hospodina je naděje na to, že nám Bůh prokáže svoje dobrodiní. Je to akční postoj. Žm 25:5 - každodenně (po celý den) skládám svou naději v tebe (vzhlížím k tobě) Žm 39:8 - a tak jakou mám naději (v co budu doufat, na co očekávat), Panovníku? Moje očekávání se upíná jen k tobě. Žm 130:5 - skládám naději (očekávám) v Hospodina, má duše v něho naději skládá (očekává), čekám na jeho slovo Iz 26:8 - také na stezce tvých soudů (právních nařízeních), Hospodine, skládáme naději v tebe (očekáváme na tebe), naše duše touží po tvém jménu, chce si připomínat tebe Iz 33:2 - Hospodine, slituj se nad námi, v tebe skládáme naději (na tebe očekáváme)! Buď paží (silou) svého lidu každé ráno i naší spásou v čase soužení. Pl 3:24-5 – Můj podíl je Hospodin, praví má duše, proto na něj čekám (mám v něm naději). Dobrý je Hospodin k těm, kdo v něho naději složí (kdo na něho očekává), k duši (člověku), jež se na jeho vůli dotazuje (jenž ho hledá) Oz 12:7 - s nadějí vytrvale (ustavičně) čekej na svého Boha Iz 8:17 - budu očekávat (vyčkávat na) Hospodina, ačkoli skryl tvář před domem Jákobovým, s nadějí budu na něho čekat Ř 8:25 – ale doufáme-li v to, co nevidíme, trpělivě to očekáváme (očekáváme to s vytrvalostí) Juda 1:21 – uchovejte se v lásce Boží a očekávejte milosrdenství našeho Pána Ježíše Krista k věčnému životu Př 20:22 – Neříkej: Odplatím za zlo! Čekej na Hospodina a on tě zachrání.

Naděje dojde odměny Žm 37:9 - kdo naději skládá (očekává) v Hospodina, obdrží zemi Žm 37:34 - slož naději (očekávej) v Hospodina, drž (dbej) se jeho cesty, povýší tě a obdržíš zemi a spatříš, jak budou svévolníci vymýceni Žm 40:2 - všechnu naději jsem složil (napjatě jsem očekával) v Hospodina. On se ke mně sklonil, slyšel mě, když o pomoc jsem volal (vyslyšel mé volání o pomoc). Žm 146:5 - blaze tomu, kdo má ku pomoci Boha Jákobova, kdo s nadějí vzhlíží k Hospodinu (jenž má naději v Hospodinu), svému Bohu Iz 30:18 – blaze těm, kdo ho (toužebně) očekávají Př 10:28 - očekávání spravedlivých je radostné, kdežto naděje svévolníků přijde vniveč Iz 40:31 - ale ti, kdo skládají naději (očekávají) v Hospodina, nabývají nové síly, vznášejí se (na křídlech) jak orlové, běží bez únavy (neunaví se), jdou bez umdlení (chodí a neochabnou) Zach 9:12 - navraťte se do pevnosti (v zástupech), vězňové, jimž naděje vzchází (mající naději, vězňové naděje). Dnes to oznamuji znovu: Všechno ti nahradím dvojnásobně. Sk 23:6 - jsem souzen pro naději ve zmrtvýchvstání (naději a vzkříšení z mrtvých) Ř 5:2 – chlubíme se nadějí, že dosáhneme slávy Boží Ř 12:12- z naděje (v naději) se radujte 1.Kor 9:10 – ten, kdo orá a kdo mlátí, má pracovat s nadějí, že dostane svůj podíl 2.Kor 1:10 – v něho jsme složili svou naději, že nás vždy znovu vysvobodí (že ještě znovu vysvobodí) 2.Kor 3:12 - když tedy máme takovou naději, smíme vystupovat s plnou otevřeností a jistotou (počínáme si zcela otevřeně, směle) Ef 1:18 - k jaké naději vás povolal (jaká je naděje jeho povolání), jak bohaté a slavné je vaše dědictví v jeho svatém lidu (bohatství slávy jeho dědictví ve svatých) Kol 1:27 - bohatá sláva jeho tajemství mezi pohany: je to Kristus mezi vámi, v něm máte naději na Boží slávu (Kristus ve vás, naděje slávy) Titus 1:2 - aby měli naději na věčný život (na základě naděje věčného života) Titus 3:7 - měli podíl na věčném životě, k němuž se upíná naše naděje (abychom se stali dědici v/podle naději života věčného). Žd 6:11 - toužíme jen, aby na každém z vás bylo vidět neutuchající horlivost (aby projevoval stejnou horlivost) až do konce, kdy se naplní naše naděje (k nabytí plné jistoty naděje, která vytrvá až do konce, směřuje až k cíli) Mk 15:43 – Josef z Arimatie očekával království Boží Lk 2:25 – Simeon byl člověk spravedlivý a zbožný, očekával (očekávající) potěšení Izraele a Duch svatý byl s ním Lk 2:38 – Anna mluvila o tom dítěti všem, kteří očekávali vykoupení Jeruzaléma Ř 8:23 – ve svém nitru sténáme, očekávajíce přijetí za syny, totiž vykoupení svého těla Žd 9:28 – po druhé se zjeví ne už kvůli hříchu, ale ke spáse těm, kdo ho očekávají Žd 3:6 - A tímto Božím domem jsme my, pokud si až do konce zachováme smělou jistotu (pevnou důvěru, otevřenost řeči) a radostnou naději (chloubu naděje) Žm 33:18 oko Hospodinovo bdí nad těmi, kdo čekají na jeho milosrdenství Žm 147:11 – Hospodin má zalíbení v těch, kdo čekají na jeho milosrdenství Jer 31:17 - je naděje pro tvé potomstvo (tvoji budoucnost), je výrok Hospodinův, synové se vrátí na své území Pl 3:25 - dobrý je Hospodin k těm, kdo v něho naději složí (kdo na něho očekává), k duši (člověku), jež se na jeho vůli dotazuje (jenž ho hledá) Sk 2:26 - mé srdce se zaradovalo a jazyk můj se rozjásal, nadto i tělo mé odpočine (bude přebývat) v naději Titus 1:2 - naději na věčný život (naděje věčného života), jejž slíbil pravdomluvný Bůh (zaslíbil Bůh, který nemůže lhát) před věky Titus 2:13 - a očekávali blažené splnění naděje (blahoslavenou naději) a příchod (zjevení) slávy velikého Boha a našeho Spasitele Ježíše Krista

Naděje v zaslíbení Boží zaslíbení pro nás mohou být povzbuzením pouze skrze naději. Žd 6:17-18 Když Bůh chtěl účastníkům zaslíbení přesvědčivě prokázat nezměnitelnost svého rozhodnutí, potvrdil své zaslíbení ještě přísahou. A tak tyto dvě nezměnitelné věci, v nichž Bůh přece nemůže lhát, jsou mocným povzbuzením pro nás, kteří jsme nalezli útočiště v naději nám dané. - Bůh udělal všechno pro to, aby nám potvrdil, že on je pravdivý a nezměnitelný ve svém rozhodnutí nám prokazovat lásku a dobro. Nejenom, že to řekl (nebo mnohokrát řekl), navíc potvrzoval (odhaloval, zjevoval) svůj nezměnitelný motiv (lásku) a ještě přihodil navrch přísahu (slib, že se ten motiv nikdy nezmění + že se jeho zaslíbení stanou). Žd 6:18-19 kteří jsme nalezli útočiště v naději nám dané. V ní jsme bezpečně a pevně zakotveni, jí pronikáme až do nitra nebeské svatyně. - Když se nám tedy tato naděje stane naším útočištěm (bezpečím, bezpečným místem, místem, kde spočinu v důvěře), když ji nalezneme (je v tom činnost, akce), jsme v ní zakotveni (naše duše tam má kotvu), tak se nám to stává dveřmi do nitra nebeské svatyně. Samotný střed lásky. Cesta: Slovo, víra, naděje = útočištěm, svatyně Ř 15:13 Bůh naděje nechť vás naplní veškerou radostí a pokojem ve víře, aby se rozhojnila vaše naděje mocí Ducha svatého. - Další jméno Boha: Bůh naděje :-). Bůh nás naplní skrze víru radostí a pokojem za účelem rozhojnění (rozšíření, rozmnožení, růst) naděje mocí Ducha svatého (skrze DS, potvrzenou DS Žd 7:18-22 Tím se ovšem ruší předchozí příkaz jako neúčinný a neužitečný - zákon totiž nic nepřivedl k dokonalosti - avšak na jeho místo přichází lepší naděje, jejíž mocí přistupujeme až k Bohu. A navíc se to nestalo bez přísahy. Levité se totiž stávali kněžími bez Boží přísahy. Ježíš však se jím stal s přísahou; vždyť mu bylo řečeno: Hospodin přísahal a nebude toho litovat: Ty jsi kněz navěky. Proto se Ježíš stal ručitelem lepší smlouvy. - naděje má moc k tomu, abychom přistoupili až k Bohu, do jeho svatyně. Ta naděje je přicházející Kristus a všechno to, co bude následovat. Zůstaňte ve mě a já ve vás: Ježíš = naděje slávy. Zůstaňte v naději, a naděje ve vás. 1.Kor 13:13 – A tak zůstává víra, naděje, láska – ale největší z té trojice je láska 1.Tm 4:10 - proto se namáháme a zápasíme, že máme naději (doufáme) v živém Bohu 1.Jan 3:3 - každý, kdo má tuto naději v něho, usiluje být čistý (očišťuje se), tak jako on je čistý. Iz 25:9 – v onen den se bude říkat: Hle, to je náš Bůh. V něho jsme skládali naději (očekávali jsme ho) a on nás spasil. Je to Hospodin, v něhož jsme skládali naději (očekávali), budeme jásat a radovat se, že nás spasil (radujme se v jeho záchraně).

1.Tes 5:8 oblečme si naději na spásu jako přilbu (oblečeni v přilbu naděje spasení)



32 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page