top of page

Samsonova slepota


Pelištejci ho chytili, vyloupali mu oči. (Soudců 16:21)

Jestli znáte příběh Samsona (Soudců 13:24 až 16:31), pak víte, že mu nepřítel vyloupl oči. Ale Samson byl oslepený už dávno předtím. Neviděl duchovní pozadí svých nepřátelů. Bojoval proti nim fyzicky, ale snadno podlehl duchovním silám za fyzickým nepřítelem. Přehlédl duchovní síly celého národa. Podcenil je. Nepočítal s nimi. Neodhalil je, nekonfrontoval je sám v sobě, nevyhýbal se jim, nezvítězil nad nimi ve svém nitru. Podlehl jim. A proto také podlehl svodu ženy z nepřátelského národa, která uctívala Dágona, boha plodnosti.


To, co dostalo Samsona do stavu fyzické slepoty, bylo přehlížení a opomíjení duchovního pozadí a chybějící světlo Božího vedení. Byl oslepený ženou, která mu lhala, podváděla, a z celkového pohledu bylo jasné, že je špionkou proti němu. Vztah mezi nimi vůbec nebyl zdravý. Její psychická manipulace (Ty mě nemiluješ, když neuděláš tohle…) byla dokonalá. Nakonec z něj opravdu dostala to, co potřebovali k tomu, aby Samsona ponížili, oslepili a ukončili (předčasně?) jeho Boží povolání.


Protože neposílil svoje nitro proti pokušení duchovního pozadí nepřátelského národa, to se mu nakonec stalo slabostí a otevřenými dveřmi k jeho smutnému konci.


Konfrontace hříchu je v Bibli spojována s viděním (Lk 6:39-42). Přestaň přehlížet hřích a konfrontuj ho, najdi kořeny a vytrhni je, obnov svoji mysl v pravdě, aby tvoje oči správně, čistě a jasně viděly. Vyndej svůj trám z oka, abys mohl pomoci s třískou svého bratra.


Pokud svůj hřích, hřích své rodiny nebo svého národa nekonfrontujeme nejprve ve svém nitru a následně i v ostatních (a to neznamená hádky a odsuzování), jak můžeme někomu pomoci z hříchu vyjít? Budeme náš i jejich hřích jenom omlouvat, mávat nad ním rukou, nepostavíme se proti němu, neprohlásíme o něm pravdu. A to je hluboká slepota!


Slepí, pohleďte a vizte! (Izajáš 42:18)














29 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page